pondelok 26. augusta 2019

Nočné mory z temnôt

Ak patríte k milovníkom hororov, potom vás určite potešila informácia, že sa do kín len prednedávnom dostal nový horor z názvom Nočné mory z temnôt (EN: Scary Stories to Tell in the Dark). Čo si o tomto filme myslím a ako ho celý hodnotím?

Film je natočený podľa knižnej série Scary Stories to Tell in the Dark. Táto kniha však nebola preložená do slovenského jazyka, a preto bude zväčša pre väčšinu Slovenských divákov tento horor úplnou novinkou.


O čom teda tento horor je?
V opustenom dome úplne na konci mesta nájde partia tínedžerov knihu, ktorá je strašnejšia, než čokoľvek, čo si kedy dokázali predstaviť. Zanechalo ju tu mladé dievča s hrozivým tajomstvom ešte pred tým, než sama bez stopy zmizla. Starobylá kniha je plná desivých príbehov a ešte desivejších monštier, ale nie je tak úplne na čítanie. Kniha naopak číta toho, kto s ňou príde do styku. Prečíta jeho najväčšie nočné mory, napíše z nich príbeh a začne ho rozprávať a odvíjať aj v skutočnom živote. A to vrátane hrozivých príšer. Partia tínedžerov sa dostala na miesto neobvyklého zla. Nemali túto knihu nikdy otvárať a mali včas utiecť. Neutiekli. Preto teraz musia čeliť svojmu strachu, nočným morám a desu, ktoré ich prišli zabiť.

Čo naň hovorím?
Čo sa týka hororovej filmovej zbierky Scary Stories to Tell in the Dark je celkom až 102. Takže je samozrejmé, že dostať všetkých 102 častí nie je možné. Síce je to veľmi možné žé by mali záujem o pokračovanie, natlačiť aspoň časť z toľkých kníh do zmysluplného 108minútového filmu je takmer nemožné. Navyše tým, že je film určený pre deti už od 15 rokov, je samozrejmé, že nepôjde o nejaký veľmi drsný, krvavý či inak desivý horor.

Napriek tomu, že sa v tomto horore našlo zopár scén, ktoré ma vystrašili, celkovo ho žiaľbohu nemôžem hodnotiť veľmi pozitívne. V prvom rade nám samotný aktéry neboli veľmi sympatický, a nevžili sme sa s nimi. Preto nám bolo úplne jedno, či zomrú alebo ostanú nažive. Mňa však oslovila tá historická atmosféra, ktorá vyzerala na horor naozaj zaujímavo a nevšedne.

Čo sa týka strašidiel, niektoré ma naozaj oslovili, pri iných som nevedela, či sa mám smiať na banalite a či som vôbec na horore. Osobne by som povedala, že námet bol veľmi dobrý, no žiaľbohu sfilmovanie nie až tak úspešné. Možno to však ocenia práve tie 15ročné deti, pre ktoré sú tieto horory taktiež vhodné. Nie je to totiž nejak extra strašidelné, no pokiaľ sa nevedia dočkať, kedy konečne budú môcť ísť na horor do kina, tak nastala tá správna chvíľa. Teda horor, ktorý nie je príliš desivý.
Osobne hodnotím tento horor na 2,5/5 a to kvôli veľmi peknej historickej atmosfére.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára